keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Mallasleipää padassa

Ostin Sarpanevan padan pari vuotta sitten ystävieni televisio-ostosten kylkiäisinä. Sain heiltä valmiin lapun täynnä leimoja, joka tarjosi tästä padasta 50% alennuksen. Kelpo pata varmasti ilman alennustakin, mutta kun kysyntä ja tarjonta näin hyvin kohtasivat, päätin käyttää tilaisuuden hyödyksi. Tein viikonloppuna tässä padassa leipää, ja kuten aineksistakin huomaa, ei tämän leivän suhteen kannata olla turhan nirso. Rohkeasti sekaan vaan kaikkea, mitä kaapista löytyy!

Mallasleipä

3 dl leipämaltaita
3 dl vettä
7 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
pussi kuivahiivaa
50g voita
suolaa
siirappia
2,5 dl Alpron Mild&Creamy naturel (muukin maustamaton jugurtti käy)
kuminan siemeniä jauhettuna

Näitä aineksia löytyi tällä kertaa kaapista. Kannattaa soveltaa oman maun mukaan!

Ensimmäisenä sekoitetaan lämmin vesi ja maltaat keskenään, ja annetaan puuroutua. Tähän menee noin puoli tuntia. Tämän jälkeen lisätään jugurtti, jolla tulee leipään mukavan pehmeä maku.
Lisätään hiiva, vehnäjauhot, ruisjauhot, suola ja jauhetut kuminat. Jauhoja lisätään niin paljon, että taikinasta tulee napakka. Koko taikina kruunataan sulatetulla voilla sekoittaen se hyvin joukkoon.

Taikina saa kohota kaksinkertaiseksi, jonka jälkeen se vaivataan alustamiskuntoon. Tästä taikinasta tulee yksi iso tai kaksi pienempää leipää. Itse tykkään tehdä vähän pienempiä, niin leivät eivät ehdi mennä pilalle ennenkuin ennätän ne syödä.

Alustettu leipä jonka jälkeen vielä kohotus. 

Jos paistat leivät padassa, kannattaa pata lämmittää uunissa etukäteen. Paistoin nämä leivät 200 asteessa kolmen vartin ajan.

Leipä on valmis, kun sitä kopauttaa ja kuuluu kumiseva ääni. Paistamisen jälkeen leivän voi kääriä muovipussiin ja liinaan, jolloin kuoresta tulee pehmeämpi. ilman pussia ja liinaa saa mukavan rapeakuorista leipää.


Valmis leipä. 


Minulle riitti leivänpäälliseksi pelkkä voi :)

-Miika


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti