Tavallisesti olemme tehneet Juhannuksena rosvopaistin. Nyt ajateltiin, että rosvopaisti on liian ysäriä, että tätä kahden kuution hiekkakasaa, johon rosvopaisti on ollut tapana kaivaa, pitää nyt tuunata vuoteen 2015. Seurueessamme oli juhannuksena yksi insinööri, yksi joka opiskelee teknillisessa korkeakoulussa, yksi lvi-asentaja ja loput ovat muuten vain kaikkien alojen asiantuntijoita.
Pelkästään näiden tietojen valossa onnistuminen näytti varsin epätodennäköiseltä.
Aloitimme hahmottelun paperille hyvissä ajoin ja kahlasimme läpi erilaisia grillaussivustoja, kokkien instagram-profiileja kunnes törmäsimme joen virtausvoimalla pyörivään vartaaseen. Tästä idea lähti jalostumaan. Meillä oli joki, lihaa ja varusteita tehdä kunnon varras. Kuvasta näette mikä oli lopputulos.
Ajanpuute yllätti meidät tälläkin kertaa. Voitte kuvitella kuinka vaikeaa 1100 asukkaan kylän ympäristöstä on löytää akulla toimivaa ruuvinväännintä. Yllättävän helppoa. Kiinalainen vääntöihme löytyi lopulta jo toisesta rautakaupasta hintaan 40 euroa.Jätin insinöörismiehet puuhaamaan keskenään vartaan kanssa ja siirryin itse lihan marinointiin. Lihoihin laitoin suolan ja pippurin lisäksi myös kuusenkerkkää. Lihaksi valikoitui porsaan kasslerin lisäksi naudan sisäpaistia.
Lopulta kävi ilmi, ettei meillä oikeastaan ollut kunnon varrasvarusteita. Ruuvinvääntimeen veivasimme kiinni metrin mittaisen harjateräksen pätkän ja lihat jouhuimme sitomaan kiinni harjateräksen ympärille rautalangalla. Harjateräksestä poltettiin karstat pois juhannuskokon hiilloksessa ja ennen lihojen vartaaseen ripustamista valelin teräksen rypsiöljyllä.
Ennen lihan kypsennyksen aloittamista tarvitsimme tietysti kunnon hiilloksen ja poltimme sylillisen puita vartaan alla ja heitimme brikettejä sekaan, jotta hiillosta ja lämpöä riittäisi. Varrasta voi toki kypsentää avotulellakin jos ei ole niin kiire syömään. Lihan pyörimistä katsoessa nälkä sen kuin kasvaa. Onneksi meillä oli aikaa ja miehen marinointiin tarkoitettuja liemiä riittävästi.
Haasteellisimmaksi koimme sen, että lihaa on vaikea saada tässä vartaan karvalakkiversiossa sellaiseksi, että se pyörisi tasaisesti ja siten myös kypsentyisi tasaisesti. Onnistuimme kohtuullisesti. Sisäpaisti oli täydellinen rosee ja kaslerissa rasva oli mureuttanut lihan oivallisesti. Kaveriksi tein ystäväni suosituksesta kiwi-aurajuustodipin. On juuri niin yksinkertaisen toimivaa kuin kuulostaakin. Kiwit ja aurajuusto hyppyselisen suolan kanssa kulhoon ja ajaa sauvasekoittimella chunkyksi. Heitä lihan päälle ja nauti.
Olen nyt lomalla ja käväisin heti alkumetreillä Italiassa. Vierailin toskanalaisella viinitilalla ja alkuperäisen pizzan lähteillä. Niistä lisää myöhemmin.
-Miika
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti