torstai 9. heinäkuuta 2015

Juhannusruokaa

Juhannus on entistä enemmän vaihtunut iän myötä itsellä juominkijuhlasta syöminkijuhlaan. Vuosi sitten Juhannuksen ruokalista oli sen verran kunnianhimoinen, että iso osa juhannuksesta meni keittiön puolella. Tänä vuonna ajattelin ottaa useampaa pykälää lunkimmin ja ruokalistakin muotoutui sen mukaan.

Lähdimme torstaina sahaamaan autolla pääkaupunkiseudulta 100 000 muun mukana kohti mökkimaisemia. Neljän aikaan pääsimme starttaamaan auton ja perille iloisten ihmisten Itä-Suomeen saavuimme jo 22.30. Nälkäisille, janoisille ja pitkän ajomatkan uuvuttamille matkalaisille pitää olla nopeasti valmistuvaa, täyttävää ja helpposyöntistä ruokaa. Onneksi grilli oli jo lähes hiillosvalmiina saavuttuamme Viinijärvelle.


Kirsikkamarinadi valmistuu.

Kesäinen herkku, joka maistuu varmasti kaikille on grillimakkara. Ei varsinaisesti mitään gourmeeta ja aika simppeli tehdä. Perusgrilleriäkin voi tuunata sillä, että kapaloi kyrsän pekoniin ja heittää koko komeuden paistumaan grilliin. Makkaraksi kelpaa ihan A-luokan perusmarkettimakkara. Turha ostaa mitään savupekonimakkaroita, koska pekonin makua saa makkaraan enemmän kun vuoraa makkaran oikeasti pekonilla. Paistetaan hiilloksella niin kauan että pekoni on rapsakkaa. Pekoniin kapaloidun kyrsän voi kastaa sinappi-sriracha dippiin, joka on yhtä helppo valmistaa kuin itse ruokakin. Kuppiin Auran tai Turun Sinappia ja hipsterreiden suosimaa Tuong ot -srirachakastiketta. Vaikka mennäänkin tämän "ruoan" osalta siitä, mistä aita oli varsin matala niin voin kertoa, että hyvin teki kauppansa. Suosittelen tarjoamaan tätä esimerkiksi yllätysmökkivieraille.

Grillimaisteri yötöissä.
Perjantaina oli tarkoitus vetää kevyellä keittolounaalla ja syödä tuhdimmin illalla Pulled Porkia.
 Laitoin torstai-iltana pulled porkin Coca-cola-marinaadiin ( ohje löytyy myös tästä blogista), jota twistasin kirsikoilla. Pulled Porkia varasin 10 syömärille vaatimattomat 4 kiloa. Koko komeus maustumaan yön yli japäivällä tuuppasin sen uuniin pienelle lämmölle. Jälkikäteen ajatellen liian pienelle lämmölle. 100 astetta on aika lailla hyvä lämpö sian mureuttamiseen. Ajattelin, että 6-8 tuntia riittää. Loppujen lopuksi pulled pork syötiin vasta lauantaina kun sika oli muhinut uunissa 18 tuntia. Säästin cola-marinadista puolet ja valelin sikaa noin tunnin välein marinadilla. Lopputulos oli aivan taivaallisen hyvä. Kun sika on kypsynyt niin revitään haarukoilla pork säikeiksi omassa liemessään. Tämän jälkeen kaadoin päälle loput marinadin ja paahdoin 200 asteessa uunissa vielä tovin, että sikaan saatiin väri pintaan.

Valmistelussa pulled pork. 
Tämän kaveriksi tehtiin ns. flatbreadia eli flatteja sämpylöitä. Aika moni voinee samaistua siihen, että tilatessaan ravintolassa hampurilaisen se on vaikea saada koko korkeudessaan survottua suuhun. Burgerin voi täyttää haluamillaan täytteillä, kuten marinoidulla punasipulilla, pihvitomaatilla ja sriracha-kastikkeella. Huuhdellaan alas Tallinna-laakerilla tai colalla.
Juhannusperjantain päiväruokailussa on syöty perinteisesti keittoa. Viime Juhannuksena siskoni teki oluella höynäytetyn valkohomejuustookeiton, joka maistui savelta. Tänä Juhannuksena olin kirjoittanut ostoslistaan tomaatteja (reilusti). Ostoskasseja purkaessa tomaatteja löytyi yksi Prisman muovikassillinen. Tästä voisi päätellä, että söimme tomaattikeittoa. Tomaattikeitto pelkästään tomaateista tehtynä maistuu yleensä pahalta ellei sitä tee gaspachona, kaada lasiin sellerinvarren, tabascon, worchestershire-saucen ja vodkan kanssa. Tomaatit jäi kuitenkin käyttämättä kun ostoskasseista löytyi, porkkanoita, bataatteja, sipulia, valkosipulia, mascarpone-juustoa, ja persiljaa sekä äidin maustehyllyistä erinäisiä itämaisia mausteita.

Valmis purilainen. 
Bataatti-mascarponekeitosta saa näillä aineksilla aivan sametinpehmeää, kun joukkoon kaataa vielä lorauksen kuohukermaa. Keitetään kasvikset ja juurekset pehmeäksi vähässä vedessä. Tämän jälkeen ajetaan hienoksi sauvasekoittimella, maustetaan, lorautetaan sekaan kerma, kiehautetaan, koristellaan persiljalla ja nautitaan.

Maistuva bataattikeitto. 

Nämä ruuat ovat siitä hyviä, että ne maistuvat muutoinkin kuin juhannuksena. Kokeile ja kommentoi, miten onnistuit!

-Miika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti