Juhannus on entistä enemmän vaihtunut iän
myötä itsellä juominkijuhlasta syöminkijuhlaan. Vuosi sitten Juhannuksen
ruokalista oli sen verran kunnianhimoinen, että iso osa juhannuksesta meni
keittiön puolella. Tänä vuonna ajattelin ottaa useampaa pykälää lunkimmin ja
ruokalistakin muotoutui sen mukaan.
Lähdimme torstaina sahaamaan autolla
pääkaupunkiseudulta 100 000 muun mukana kohti mökkimaisemia. Neljän aikaan
pääsimme starttaamaan auton ja perille iloisten ihmisten Itä-Suomeen saavuimme
jo 22.30. Nälkäisille, janoisille ja pitkän ajomatkan uuvuttamille
matkalaisille pitää olla nopeasti valmistuvaa, täyttävää ja helpposyöntistä
ruokaa. Onneksi grilli oli jo lähes hiillosvalmiina saavuttuamme Viinijärvelle.
Kirsikkamarinadi valmistuu. |
Kesäinen herkku, joka maistuu varmasti
kaikille on grillimakkara. Ei varsinaisesti mitään gourmeeta ja aika simppeli
tehdä. Perusgrilleriäkin voi tuunata sillä, että kapaloi kyrsän pekoniin ja
heittää koko komeuden paistumaan grilliin. Makkaraksi kelpaa ihan A-luokan
perusmarkettimakkara. Turha ostaa mitään savupekonimakkaroita, koska pekonin
makua saa makkaraan enemmän kun vuoraa makkaran oikeasti pekonilla. Paistetaan
hiilloksella niin kauan että pekoni on rapsakkaa. Pekoniin kapaloidun kyrsän
voi kastaa sinappi-sriracha dippiin, joka on yhtä helppo valmistaa kuin itse
ruokakin. Kuppiin Auran tai Turun Sinappia ja hipsterreiden suosimaa Tuong ot
-srirachakastiketta. Vaikka mennäänkin tämän "ruoan" osalta siitä,
mistä aita oli varsin matala niin voin kertoa, että hyvin teki kauppansa.
Suosittelen tarjoamaan tätä esimerkiksi yllätysmökkivieraille.
Grillimaisteri yötöissä. |
Laitoin torstai-iltana pulled porkin
Coca-cola-marinaadiin ( ohje löytyy myös tästä blogista), jota twistasin
kirsikoilla. Pulled Porkia varasin 10 syömärille vaatimattomat 4 kiloa. Koko
komeus maustumaan yön yli japäivällä tuuppasin sen uuniin pienelle lämmölle.
Jälkikäteen ajatellen liian pienelle lämmölle. 100 astetta on aika lailla hyvä
lämpö sian mureuttamiseen. Ajattelin, että 6-8 tuntia riittää. Loppujen lopuksi
pulled pork syötiin vasta lauantaina kun sika oli muhinut uunissa 18 tuntia.
Säästin cola-marinadista puolet ja valelin sikaa noin tunnin välein marinadilla.
Lopputulos oli aivan taivaallisen hyvä. Kun sika on kypsynyt niin revitään
haarukoilla pork säikeiksi omassa liemessään. Tämän jälkeen kaadoin päälle
loput marinadin ja paahdoin 200 asteessa uunissa vielä tovin, että sikaan
saatiin väri pintaan.
Valmistelussa pulled pork. |
Juhannusperjantain päiväruokailussa on syöty
perinteisesti keittoa. Viime Juhannuksena siskoni teki oluella höynäytetyn
valkohomejuustookeiton, joka maistui savelta. Tänä Juhannuksena olin
kirjoittanut ostoslistaan tomaatteja (reilusti). Ostoskasseja purkaessa
tomaatteja löytyi yksi Prisman muovikassillinen. Tästä voisi päätellä, että
söimme tomaattikeittoa. Tomaattikeitto pelkästään tomaateista tehtynä maistuu
yleensä pahalta ellei sitä tee gaspachona, kaada lasiin sellerinvarren,
tabascon, worchestershire-saucen ja vodkan kanssa. Tomaatit jäi kuitenkin
käyttämättä kun ostoskasseista löytyi, porkkanoita, bataatteja, sipulia,
valkosipulia, mascarpone-juustoa, ja persiljaa sekä äidin maustehyllyistä
erinäisiä itämaisia mausteita.
Valmis purilainen. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti