maanantai 22. kesäkuuta 2015

Welsh Rabbit - Nopeaa ruokaa kiireiseen arkeen

En ole ehtiny paljon blogia kirjoittelemaan, kun on ollut kaikenlaista menoa ympäri-ämpäri Suomenniemen viimeisinä viikkoina. Siksipä eilen illalla keittiöön eksyessäni piti hetki miettiä, miten kaasulieden saa päälle.

Eilinenkin päivä venyi suhteellisen myöhään juhannusjuhlilta palattaessa. Kiireisenä ja väsyneenä tulee herkästi turvauduttua ulkona syömiseen. Helppo ratkaisu, kun vanha tuttavani Joku Muu tekee ruuan. Onneksi Kalliossa on paljon erilaisia vaihtoehtoja.

Eilen päätin kuitenkin ryhdistäytyä ja kaivoin reseptikirjan esiin. Siskoni on asunut Britanniassa useamman vuoden, minkä vuoksi reseptikirjastani löytyi perinteinen walesiläinen kylmien talvi-iltojen täyttävä pelasta. Vaikka nyt mennäänkin kesäkuuta niin kelit ovat suosineet silti kylmiin talvi-iltoihin sopivia ruokia.

Welsh rarebit, joka tunnetaan myös nimellä Welsh Rabbit on erinomainen ja nopea eväs, jota voi miksata oikeastaan miten haluaa. Jäniksen kanssa tällä ruualla ei ole mitään tekemistä. Ruoan perusta muodostuu vaaleasta, tuhdista leipäpalasesta, rasvaisesta, helposti sulavasta juustosta, kananmunasta ja oluesta.

Welsh rabbit:
* 250 g esim gruyerea, cheddaria, port salutia jota voi jatkaa 50 gramman siivulla sinihomejuustoa
* 4 tuhtia palaa vaaleaa leipää,
* 1 kananmuna
* 0,5-1 dl esim stoutia tai alea.

Oluen valinnalla on tässä iso merkitys. Stout tuo ruokaan voimakkaampaa makua, tuhtiutta ja väriä. Pale alet ja ipat tekevät mausta pikkuisen kepoisamman. Lagereita ei tässä ruoassa voi käyttää kahdestä syystä. Ensimmäinen on se, että kysessä on brittein saarelta peräisin oleva ruoka ja britit eivät niinkään perusta lagereista. Toinen syy on siinä, että lagerit ovat pohjahiivaoluita. Ne eivät vaan toimi tässä ruoassa.

Juustoinen kastike. 

Sulata ensin paksupohjaisessa kattilassa pieni nokare voita. Heitä sen jälkeen juusto sekaan pieninä palasina. Kun juustot ovat sulaneet, lisää joukkoon hiljalleen olut. Olutta sen verran, että seos notkistuu. Jos menee velliksi niin menee pilalle. Kun seos on sopivan notkeaa levitettäväksi leipien päälle, ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon kananmuna. Muna vielä pikkuisen jäykistää seosta.

Ylijäämälihat.

Tämän jalkeen kootaan leivät. Perusversiossa laitetaan leivät uunipellille, levitetään seos leipien päälle ja heitetään uuniin gratinoitumaan noin 8-10 minuutiksi. Minulla oli jäänyt edelliseltä päivältä yli pari pihviä naudan sisäpaistista, jotka leikkasin veitsellä ohuiksi siivuiksi ja levitin leipien päälle ennen juustoseoskuorrutetta. Kun leivät on gratinoitu uunissa niin vuodenaikatwistinä ripotin päälle pippurin lisäksi myös kevätsipulia.

Valmista!

Tämä ruoka kannattaa nauttia sen oluen jämien kanssa, jota käytettiin ainoastaan se puoli desiä alkuvaiheessa. Mitä vähemmän olutta laittaa ruokaan, sitä enemmän jää juotavaksi ruoan kanssa.
Ja ei muuta kuin ääntä kohti! Myöhemmin tällä viikolla luvassa juhannusherkkuja ja erityisesti uniikkia ruoanlaittoteknologiaa.

-Miika 

1 kommentti:

  1. Lucky Club: Online Casino | Play Slots Online - LuckyClub.live
    Lucky luckyclub Club is a UK licensed casino offering over 2000+ online slots and other games. It is a licensed online casino that is operated by the GVC Holdings

    VastaaPoista