tiistai 10. maaliskuuta 2015

Synttäriherkkua: Key lime pie

Pääsin viime viikolla miehen ikään, kun vuosirengas räpsähti uudelle kymmenluvulle. Näin kolmekymppisenä elämä ei ole sen kummempaa kuin 29-vuotiaanakaan, mutta syntymäpäivät ovat aina hyvä syy juhlaan. Päätin leipoa synttärivieraille perinteikkään, Floridasta lähtöisin olevaa Key Lime Pien.

Key Lime Pie

200g kaurakeksejä
100g voita
sokeria

6 keltuaista
3 limettiä
400 g kondensoitua maitoa
6 valkuaista

Ensimmäiseksi valmistin pohjan murskaamalla keksit, sulattamalla voin ja sekoittamalla ne keskenään yhdessä sokerin kanssa. Painelin seoksen irtopohjavuoan pohjalle, ja laitoin uuniin paistumaan . 175 asteeseen vartiksi. Irtopohjavuokaan kannattaa laittaa pohjalle leivinpaperi, säästyy monelta sotkulta ja vaivalta :)

Keksit morttelissa hienoksi muruksi. 
Pohjan valmistamisen jälkeen erottelin keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Täytteessä tarvitaan keltuaisia, mutta hyödynsin valkuaiset koristemarenkeihin, joten nekin kannattaa ehdottomasti säilyttää. Limeteistä raastetaan kuorta oman maun mukaan, pari teelusikallista on hyvä määrä. Lopuksi limeteistä puristetaan mehu täytteeseen makua tuomaan. Keltuaiset ja kondensoitu maito vatkataan keskenään vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaamisen loppuvaiheessa lisätään puristettu mehu sekä limetin kuori. Täyte kaadetaan pohjan päälle ja paistetaan uunissa vartin verran, kunnes täyte on hyytynyt. Vielä kelmu päälle, ja pakastimeen. Itse pidin paistosta pakastimessa yön yli, sillä leivoin piiraan jo lauantain puolella, vaikka vieraat tulivat vasta suunnuntaina.

Kuudesta valkuaisesta tein marenkeja. Vatkasin valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja heitin hyvän määrän sokeria joukkoon. Massa pakastepussiin ja kulmaan pieni reikä, jotta saa puristettua hyvännäköisiä annospaloja pellille. Paistoin näitä noin sadassa asteessa puolentoista tunnin ajan. Kaasu-uunin kanssa meillä ei aina ihan löydy yhteinen ymmärrys, ja yksi pellillinen sai vähän muita tummempaa väriä. Onneksi kaksi muuta onnistuivat hyvin ja sain kakkuun onnistuneet koristeet.

Marenkia sarjatuotantona.
Tänä viikonloppuna juhlittiin kahvin voimalla, mutta kunhan sää muuttuu vähän keväisemmäksi, niin lienee kuohujuoman vuoro!

Valmis Key Lime Pie. Kaikki meni!

-Miika

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/13805741/?claim=bbmquk7vwjp">Follow my blog with Bloglovin</a>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti