Aika rientää, ja jotta kaupasta voi hakea ruokaa, on sen eteen tehtävä töitä. Siksi viime päivät ovat pitäneet kiireisinä, ja kirjoittaminen on jäänyt, mutta tässäpä hieman viikonlopun reseptejä. Mikä sopisi sen paremmin sunnuntaipäivän lounaaksi kuin
perinteinen paahtopaisti. Paahtopaistia sunnuntaisin syödessä on tärkeä
pukeutua kauluspaitaan ja neuleeseen. Ihan vaan siksi, että voi.
Paahtopaisti oli arviolta parikiloinen ja hankittu
Keski-Suomesta Sunion tilalta. Kyseessä siis Angus-pihvikarjan lihaa, joka on
erinomaisen laadukasta. Tälle karjalle ei lausuta runoja kasvun parantamiseksi
kuten kobe-pihvilihalle ja sen vuoksi hinta-laatusuhde on kohdallaan. Tuntuu,
että ainakin omasta lihasta saattaisi tulla varsin sitkeää, jos olisi koko ajan
joku lausumassa heinää syödessä runoja
olan takana.
Paisti otetaan lämpimään pari tuntia ennen kuin se laitetaan
uuniin. Lihan ollessa huoneenlämpöistä iskin pintaan tekemäni kreikkalaisen
mausteseoksen eli hain vähän erilaista twistiä perinteiseen beef roastiin.
Hierotaan kaikki kuivamausteet lihan pintaan ja annetaan kerätä makuja.
Paisti olisi valmistunut toki padassakin, mutta halusin
paistiin vähän pintaan karheutta ja rock’n’rollia ja laitoin sen kaasu-uuniini
asennettavaan vartaaseen pyörimään vastuksen alle. Paisti pyöri vartaassa
arviolta tunnin eli kun lämpömittariin tuli 65 astetta. Tämän jälkeen laitoin
paistin vielä vetäytymään noin vartiksi folioon ennen leikkausta. Vetäytymisen
aikana paistista irronneet lihaliemet otin talteen myöhempää käyttöä varten.
1,5-2 kilon paahtopaisti
Mausteita oman mieltymyksen mukaan
Vartaassa kypsennetty paahtopaisti |
Pirulainen tuntui olleen vaan hiukan liian kauan vartaassa
pyörimässä, koska oli päässyt kypsäksi sen sijaan, että olisi paahtopaistille
ominaisesti ollut rosee. Paistin kaverina syötiin veneperunoita, jotka on
todella yksinkertaista valmistaa. Pese perunat ja lohko kuuteen osaan
pitkittäissuunnassa kuorineen. Heitä kulhoon, sekaan öljyä, suolaa, pippuria,
chiliä ja muita mausteita, joita haluaa käyttää. Laita öljytyt perunat pellille
ja uuniin reippaaksi puoleksi tunniksi isolle lämmölle. Valmiita ne ovat kun
perunoissa on rapea ruskea pinta. Veneperunat toimii lisukkeena ja
helppovalmisteisuutensa vuoksi myös dippailuhommina illanistujaisiin.
Veneperunat
perunoita ruokailijoiden ja nälän määrän mukaan
mausteita oman maun mukaan
öljyäPaahtopaistin huonoin puoli on se, että jo paahtopaistia syödessä takaraivossa alkaa jyskyttää ajatus ylijäävän paistin käyttämisestä seuraavana päivänä paahtopaistileivän välissä. Mielestäni paahtopaisti kannattaa tehdä jo pelkästään sen takia, että seuraavana päivänä voi veistellä paistista ohuita siivuja subin väliin.
Söin näitä annoksia kaksi. |
-Miika
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti