keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Sunday beef roast

Aika rientää, ja jotta kaupasta voi hakea ruokaa, on sen eteen tehtävä töitä. Siksi viime päivät ovat pitäneet kiireisinä, ja kirjoittaminen on jäänyt, mutta tässäpä hieman viikonlopun reseptejä. Mikä sopisi sen paremmin sunnuntaipäivän lounaaksi kuin perinteinen paahtopaisti. Paahtopaistia sunnuntaisin syödessä on tärkeä pukeutua kauluspaitaan ja neuleeseen. Ihan vaan siksi, että voi.

Paahtopaisti oli arviolta parikiloinen ja hankittu Keski-Suomesta Sunion tilalta. Kyseessä siis Angus-pihvikarjan lihaa, joka on erinomaisen laadukasta. Tälle karjalle ei lausuta runoja kasvun parantamiseksi kuten kobe-pihvilihalle ja sen vuoksi hinta-laatusuhde on kohdallaan. Tuntuu, että ainakin omasta lihasta saattaisi tulla varsin sitkeää, jos olisi koko ajan joku lausumassa heinää syödessä runoja  olan takana.

Paisti otetaan lämpimään pari tuntia ennen kuin se laitetaan uuniin. Lihan ollessa huoneenlämpöistä iskin pintaan tekemäni kreikkalaisen mausteseoksen eli hain vähän erilaista twistiä perinteiseen beef roastiin. Hierotaan kaikki kuivamausteet lihan pintaan ja annetaan kerätä makuja.

Paisti olisi valmistunut toki padassakin, mutta halusin paistiin vähän pintaan karheutta ja rock’n’rollia ja laitoin sen kaasu-uuniini asennettavaan vartaaseen pyörimään vastuksen alle. Paisti pyöri vartaassa arviolta tunnin eli kun lämpömittariin tuli 65 astetta. Tämän jälkeen laitoin paistin vielä vetäytymään noin vartiksi folioon ennen leikkausta. Vetäytymisen aikana paistista irronneet lihaliemet otin talteen myöhempää käyttöä varten.

1,5-2 kilon paahtopaisti
Mausteita oman mieltymyksen mukaan

Vartaassa kypsennetty paahtopaisti

Pirulainen tuntui olleen vaan hiukan liian kauan vartaassa pyörimässä, koska oli päässyt kypsäksi sen sijaan, että olisi paahtopaistille ominaisesti ollut rosee. Paistin kaverina syötiin veneperunoita, jotka on todella yksinkertaista valmistaa. Pese perunat ja lohko kuuteen osaan pitkittäissuunnassa kuorineen. Heitä kulhoon, sekaan öljyä, suolaa, pippuria, chiliä ja muita mausteita, joita haluaa käyttää. Laita öljytyt perunat pellille ja uuniin reippaaksi puoleksi tunniksi isolle lämmölle. Valmiita ne ovat kun perunoissa on rapea ruskea pinta. Veneperunat toimii lisukkeena ja helppovalmisteisuutensa vuoksi myös dippailuhommina illanistujaisiin.

Veneperunat
perunoita ruokailijoiden ja nälän määrän mukaan
mausteita oman maun mukaan
 öljyä

Paahtopaistin huonoin puoli on se, että jo paahtopaistia syödessä takaraivossa alkaa jyskyttää ajatus ylijäävän paistin käyttämisestä seuraavana päivänä paahtopaistileivän välissä. Mielestäni paahtopaisti kannattaa tehdä jo pelkästään sen takia, että seuraavana päivänä voi veistellä paistista ohuita siivuja subin väliin.


Söin näitä annoksia kaksi. 

-Miika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti