keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Perinteinen grillikauden avaus

Olin pääsiäisen lapsuudenkodissani Itä-Suomessa perheen kanssa. Perinteisiin kuuluu, että grillikausi avataan pääsiäisen aikaan. Pääsiäisen sattuessa maaliskuun alkupuolelle grillikatoksessa on saattanut olla vielä 5 senttiä lunta ja jäätä lattialla, mutta sehän ei ole grillaamista estänyt. Tämän pääsiäisen kelit sopivat oivallisesti grillaamiseen, vaikka Solia ja sitruunaa ei grillaamisen ohessa oikein vielä tohtinut juoda.

Nälkäisiä ruokailijoita oli kuusi kappaletta, joten ostin kaksi pakettia ohuita broilerin fileleikkeitä ja paketillisen a-luokan makkaraa grillattavaksi. Kesän grillausvalmistelut alkavat aina bbq-kastikkeen teosta. Sitä kannattaa tehdä reilusti, että riittää pidemmäksikin aikaa. Oma reseptini on ollut tähän saakka salainen, mutta miksi  pihdata kun tämän makuelämyksen voi jakaa nyt kaikkien kanssa.

Don Cocineron BBQ-kastike
3-5 dl coca-colaa, ei missään nimessä lightia, koska sokerin on tarkoitus sakeuttaa makeutuksen lisäksi
1 pll porteria (tällä kertaa käytin virolaisen Pohjala-panimon Must Kuld -kirsikkaporteria)
1 punasipuli
loraus punaviinietikkaa
1 valkosipulin kynsi
ketsuppia
chiliä
suolaa
mustapippuria
ruokokidesokeria
öljyä

Kastike kiehuu kasaan. 
Kuori sipulit ja silppua pieneksi. Tippa öljyä pannulle ja sipulit kuullottumaan. Tämän jälkeen lorauta punaviinietikka kasariin sipulien joukkoon ja anna hautua hetki, jotta maku tarttuu. Punaviinietikan kanssa kannattaa olla varovainen, ettei sitä laita liikaa, muuten mausta tulee kitkerä. Seuraavaksi kaada sekaan tölkillinen coca-colaa, puoli pulloa porteria, chiliä (kuivattuna tai tuoreena), ripaus suolaa, reilu tujaus ketsuppia ja myllystä mustapippuria. Keitä kasaan ja maistele. Mikäli tarvitsee makeutta lisää colaa tai ruokokidesokeria. Jos on liian makea niin tasapainota lopulla porterilla mikäli et ole sitä vielä kietaissut kurkkuusi. (Tämän vuoksi yleensä kannattaa ostaa kaksi pulloa, toinen ruokaan ja toinen ruuan tekoon). Sakeuden ollessa sopiva kastike on valmis. Tämän jälkeen siivilöi kastikkeesta sipulit pois.

Ennen grillausta ota fileet lämpimään noin tuntia ennen grillausoperaation aloitusta. Kuivaa ja pyyhi fileet talouspaperilla. Sivele kastike fileiden pintaan.

Grilliä valitessa suosikkijärjestykseni on seuraava:
  1. Puuhiiligrilli
  2. Brikettipallogrilli
  3. Kaasugrilli
Muita vaihtoehtoja en oikein tohdi grilliksi sanoa. Kotona on Kota-Keittiön puuhiiligrilli, joten grillin lämmitys aloitetaan polttamalla siinä pino puuta. Puut kannattaa latoa ja valita sen mukaan, että kaikki puut ovat hiilloksena samaan aikaan. Tarkoitus on grillata hiilloksella, ei avotulella.

Talven jäljiltä grilliritilät ja muut varusteet on hyvä kuumentaa avotulella ja hieroa tämän jälkeen pintaan kevyt öljy/rasva, jottei ruoka tartu niihin kiinni.

Riittää isommallekin porukalle!
Hiilloksen ollessa sopiva siirrä fileet ritilälle hiilloksen päälle. Kastiketta voi sivellä vielä paistonkin aikana, jotta fileisiin saa vielä lisää makua ja ihanaa bbq-kastikkeen tahmaisuutta. Grillatessa kannattaa pitää mielessä Jyrki Sukulan viisaus: Minuutti vielä niin on varmasti kypsää, minuutti vielä on varmasti kuivaa. Parhaan mehevyyden saa ruokaan kun muistaa tuon yksinkertaisen ohjeen. Kokemuksen myötä oppii grillaamaan eri raaka-aineet ilman lämpömittareita ja muita tillbehörejä. Näppituntuma kertoo yleensä enemmän kuin ohjeet.


Puugrillillä pääsee mielestäni parhaaseen lopputulokseen. 
 Kun fileet on grillattu niin ne tarjoillaan raikkaan salaatin tai perunasalaatin kanssa. Meillä oli pöydässä vihreä salaatti fetalla, oliiveilla ja extra virgin oliiviöljyllä.

Maistuu. 


-Miika

p.s. BBQ-kastiketta valmistaessani mietin, että pitänee ensi kerralla kokeilla lisätä sipulien kaveriksi kirsikoita, sen verran hienosti toi makua tuo kirsikkaporter. Jos kirsikat ei maistu niin toinen erinomainen vaihtoehto on Sinebrychoffin ja Brooklyn Breweryn Two Tree porter, jossa makuina kuusenkerkkä ja vaahterasiirappi. Se tosin häviää vatsan pohjalle paljon nopeammin kuin kattilan pohjalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti