torstai 9. huhtikuuta 2015

Lampaan viulu

Eräs perhetuttavani opetti minulle aikanaan, että valokuvaa otettaessa ei suinkaan sanota kameralle juusto tai muikku vaan lampaan viulu. Perusteluna oli, että suu jää kuvassa kauniiseen asentoon.

Kauniista puheen ollen. Siskoni toi pääsiäiseksi mukanaan 2,5 kilon lampaan viulun, jonka paistoimme uunissa. Viulu oli ostettu Lappeenrannasta suoraan lähitilan tuottajalta, joten ainakin tämän ruoka on jäljitettävissä ilman merkintöjä muovipakkauksessa. Viulu on haastava pala ja lammas ei kuulu monenkaan tuntemani ruokaa syövän henkilön lempieväisiin. Haaste oli siis suuri.

Tästä se alkoi. 


Viulunsoittaja uunissa:
1 kpl lampaanviulu
Puntti basilikaa
Kourallinen rosmariinia
kourallinen timjamia
15-20 valkosipulin kynttä
Karkeaa merisuolaa
Oliiviöljyä
2-4 dl kermaa
1 pll (kirsikka)porteria

Aloitin lampaan marinoinnin yrttiseoksen teolla. Puntti basilikaa, kourallinen timjamia ja rosmariinia,  karkeaa merisuolaa ja oliiviöljyä. Sekoita nopeasti kulhossa, jotta yrttien lehtien rakenne särkyy.

Yrttimarinadi vielä vaiheessa. 

Tämän jälkeen painelin viuluun reikiä terävällä veitsellä. Reikiin työnsin yrttimarinadin, jotka tulppasin valkosipulin kynsillä. Viulu voi olla marinoitumassa useammankin tunnin, mutta ajan puutteen vuoksi jouduin tyytymään noin kahteen tuntiin.

tämän jälkeen valelin viulun öljyllä ja tuuppasin sen uunipellille 200-asteiseen uuniin. Vartin päästä kaadoin päälle 2 dl kermaa ja tästä aina vartin välein sivelin viulun Pohjala-panimon Must Kuld Kirsikkaporterilla. Porter-olut tuo lampaalle mukavaa makua. Tunnin paiston jälkeen tiputin uunin lämpötilan noin 150 asteeseen, jossa viulu voi paistua huoletta pari tuntia. Tässä käytin lämpömittaria ja otin viulun uunista kun mittari näytti 71 astetta. Tuo sisälämpötila riittää viululle mainiosti. Paiston aikana viulua kannattaa sivellä vuoroin portterilla, vuoroin kermalla. Tällä tavoin viululle saa erittäin kauniin paistopinnan.

Ja se toinen marinadi vähän paremmassa vaiheessa.
Viulun paistopinta oli sen verran hyvän näköinen, etten olisi halunnut leikata siitä valmiita annospaloja pääsiäisaterialle vaan laittaa viulun sellaisenaan pöytään. Viulusta kannattaa ottaa ehdottomasti luut talteen ja tehdä niistä lihaliemi, josta saa seuraavalle päivälle erinomaisen lihakeiton. Lihakeiton ohjeen voi katsoa tämän saman blogin aiemmasta postauksesta.

Viulu uunissa.

Lampaasta paiston aikana irronneista, nesteistä, rasvoista ja marinadista saa oivallisen kastikkeen. Uunipelliltä kannattaa kaapia kasariin kaikki mitä irti lähtee ja sihauttaa jäljelle jääneet porterit vielä sekaan. Suurusteen voi tehdä sotkemalla ruokalusikallisen vehnäjauhoja tilkkaan kylmää vettä ja kiehauttamalla kasarissa nämä kaikki aineet keskenään.

Valmista tuli ja ainakin meidän kahdeksan hengen pääsiäisateriaseurueelle tuntui maistuvan.

Sitten syömään!


-Miika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti