Käytiin viikonloppuna viettämässä iltaa dinnerin merkeissä
Espoossa ystäväpariskunnan tykönä. Illan isäntä oli hommannut meille espoolaista
lähiruokaa, eli poron ulkofilettä muutaman pötkön ja laittanut ne marinadiin
muhimaan keskenään vuorokaudeksi.
Poronfilemarinadi:
Öljyä
Timjamia
Rosrmariinia
Persiljaa
Valkosipulia (isännän ohjeen mukaan kaikkia reilusti)
Toisen veroluokan tummaa olutta (keskarikin käy)
Alkuruokana söimme inkiväärikastikkeella maustettua
parsa-vuohenjuustosalaattia. Ostimme juustotiskiltä kunnon vuohenjuustoa ja se
oli oikeastaan alkuruuan ainoa pelastus. Löysin viikolla inkiväärikastikkeen
reseptin eräästä ruokablogista ja ajattelin kokeilla sitä hieman sovellettuna.
Inkivääriä noin kämmenen kokkoinen pala
Soijaa 4 rkl
Punaviinietikkaa
Valkosipulinkynsi
Luikaus ketsuppia
Öljyä 1dl
puolikas punasipuli
Lyödään kaikki astiaan ja ajetaan koko komeus
sauvasekoittimella hienoksi kastikkeeksi. Kevät on parsan parasta aikaa ja
parsaa on löytynyt kotonakin ruokapöydästä eri muodoissaan jo useampaan
kertaan.
Nippu parsaa (ohutta mallia)
Balsamicoa
2 kpl avokadoja
Salaattia (romaine, tammenlehti tms.)
Rasiallinen luumutomaatteja
Sitruuna + mehu
Suola
Alkusalaatti |
Parsoista leikataan pieni siivu pois juuresta. Lisäksi parsaa
voi halutessaan kuoria, mutta jos parsa on ohut niin ei ole tarvetta. Leikkaa
parsat muutaman sentin pituisiksi paloiksi ja heitä kuumalle, öljytylle
pannulle paistoon pariksi minuutiksi. Valmista on kun parsassa alkaa olla
pinnassa pieni rusko. Kaada pannulta astiaan ja ripauta suolaa ja balsamicoa
päälle.
Kun valmistat itse parsoja niin kannattaa delegoida kaikki
muut salaatinvalmistukseen liittyvät työt muille ruokailijoille. Yksi lohkoo
luumutomaatit, toinen nyppii ja asettelee salaatit salaattilautaselle ja kolmas
kuorii avokadot ja pirskottaa niiden päälle sitruunamehua, jotteivat avokadot
tummu. Sitruunan määrä reseptissä on suuri siksi, että osa sitruunasta
kannattaa käyttää näin kevään kynnyksellä maustamaan ruoantekojuomaksi
hankittujen meksikolaistyyppisten oluiden maustajaksi. Nopeimmin oman hommansa
valmiiksi saanut kuorii ja siementää vielä hunajamelonin ja pilkkoo sen
palasiksi.
Tämän jälkeen kaikki ainekset sekaisin ja kaadetaan ne
salaattipedin päälle. Vuohenjuusto kannattaa kyttää nopeasti vielä pannulla ja
ripotella salaatin päälle inkiväärikastikkeen kanssa. Nautitaan kuivan,
hapokkaan ja jopa hieman bensamaisen valkoviinin kanssa.
Pääruoan lisukkeena söimme selleripyrettä. En ole allerginen
millekään ruoalle, mutta erityisesti varsiselleri saa minut huonotuuliseksi.
Pyreenä selleri on kuitenkin yksi suosikeistani.
Selleripyreeseen tarvitaan
¼ juuriselleri
2 varsisellerin vartta
2 perunaa
1 dl keitinlientä
1 dl Kermaa
50 g Voita
Suolaa
Valmistus on hyvin yksinkertaista. Keitetään sellerit ja
perunat kuorittuna vähän ylikypsiksi suolavedessä. Otetaan desin verran keitinlientä talteen. Tämän ohessa sulatetaan voi
ja sekoitetaan kerma sekaan sekä keitinliemi. Sellereiden
ja perunoiden ollessa kypsiä kaadetaan vesi pois ja soseutetaan esim.
sauvasekoittimella. Lisää tämän jälkeen kerma-voiseos ja hämmennä kunnes koostumus
on sopivan samettinen.
Paistettu poro. |
Poronfileet paistettiin nopeasti valurautapannulla jahka
enimmät marinadin roippeet oli pyyhitty pinnoista pois. Kun fileet on nopeasti
käytetty kuumalla pannulla niin ne laitetaan vielä astiaan folion ja parin
liinan alle vetäytymään 5-10 minuutiksi. Tämän jälkeen fileet leikkuulaudalle
ja leikataan fileet parin sentin paksuisiksi paloiksi. Irronneet liemet
nopeasti vielä kuumalle valurautapannulle, loraus kermaa päälle ja pieni tippa
punaviiniä ja pippuria kaveriksi. Kiehauta ja kastike on valmis levitettäväksi
samettisen selleripyreen ja täydellisen roseeksi paistetun porofileen
kaveriksi. Pääruoan kanssa nautimme Chileläistä Malbecia. Malbec-rypäleistä
valmistetut viinit toimivat hienosti poron kanssa.
Pääruoka. |
Meidän menussamme jälkiruuan teko kannattaa aloittaa
ensimmäisenä. Eli jos aloitat jälkiruuan tekemisen vasta kun pääruoka on syöty
niin kannattaa varautua syömään se vasta aamulla. Lakupannacotta ei ole
nimittäin pikaruokaa.
Liivatetta
4 dl kermaa
2 rkl sokeria
3 rkl lakritsijauhetta
Liivatteita pidetään kylmässä vedessä ensin 10 minuuttia,
jonka aikana kiehautetaan kasarissa kerma, sokeri ja lakritsijauhe. Tämän
jälkeen sekoitetaan liivatteet sekaan, kaadetaan annoskuppeihin ja laitetaan
jääkaappiin noin kolmeksi tunniksi hyytymään.
Nosta tarjoilua varten pois jääkaapista kun on jälkiruuan
aika ja koristele vaikka sukulakuilla tai vadelmakompotilla. Ruokajuomana
toimii erinomaisesti portviini.
Lakupannacotta. |
Näillä eväillä nautittiin viikonloppuna. Kerman, rasvan ja
suolan käyttö saattoi olla hieman varomatonta, mutta kuten eräällä ystävälläni
on tapana sanoa, kaikki on kuolleet, jotka on leipää syöneet.
-Miika
Best Casino Site in the World 2021 – Live dealer games and
VastaaPoistaOnline casinos have exploded in popularity over the years, and have been luckyclub catering to the gambling world for many years now. They are one of the