maanantai 27. huhtikuuta 2015

Klassikko – Jauhelihapihvit


 Harva ruoka kuuluu suomalaiseen ruokapöytään kuin jauhelihapihvit. Jauhelihapihvit ovat mielestäni aliarvostettu ruoka johtuen muutamastakin syystä. Varmasti jokainen ikäiseni kolmekymppinen muistaa lapsuudestaan ne marketin vakuumiin pakatut eineshyllyn aarteet, jotka ainakin silloin kulkivat vielä jauhelihapihvien nimellä. Näillä tekeleillä ei tietysti ole jauhelihapihvin kanssa mitään tekemistä. Toinen syy ainakin minulle on se, että junnuna usein jauhelihapihvitaikinaan sotkettiin korppujauhoa ja kananmunaa. Jauhelihapihvi on mielestäni parhaimmillaan ilman ns. jatkeaineita. Kolmas syy on kouluruokailussa. Kuinka moni muistaakaan ne rosteriastiaan pakatut kengänpohjat, joiden päälle oli levitelty kuullotettua sipulia. Maistui kymmenenvuotiaana hyvältä, kunhan vain laittoi riittävästi ketsuppia päälle.

Erityisesti jauhelihapihvien valmistuksessa pitää panostaa raaka-aineiden laatuun. Yleensä kannattaa ostaa liha palvelutiskistä/kauppahallista. Syyn näkee monesti jo lihan väristä. Toinen syy on, että vakuumipakatuista jauhelihoista irtoaa paistaessa yleensä reilusti nestettä.

Ruokana jauhelihapihvit ovat äärettömän monikäyttöisiä. Niitä voi käyttää pihveinä burgerissa, punajuurta lisäämällä lindströminpihvinä, perunamuusin kanssa tai sitten tehdä oman variaation koulun sipulipihveistä.
Pallot on helppo painella pihviksi.

Resetiikassa yksinkertaisuus on kaunista. Tällä kertaa lihana käytin Keski-Suomesta Laukaasta lähitila Alapeuran Anguksen pihvikarjan jauhelihaa.

Tein viime viikonloppuna saman tilan lihasta sunnuntain paahtopaistin ja siitä ylijääneet lihaliemet käytin jauhelihan maustamiseen (toki voi käyttää purkkilihalientäkin, mutta ainakin omasta mielestä se tuntuu vähän hyvän raaka-aineen pilaamiselta.

700-800 grammaa laadukasta jauhelihaa
½-1 sipuli erittäin pieneksi hakattuna
lihaliemi”kuutio”
suola
pippuri

Kaikki aineet sekaisin mahdollisimman vähällä massan vaivuulla. Tämän jälkeen pyöritellään kämmenissä lihasta palloja. Kuumennetaan pannu kuumaksi ja heitetään lihapallot kuumalle pannulle, jonka jälkeen painetaan lastalla pallot liiskaksi. Paistetaan pintaan väri, käännetään ja paistetaan toinenkin pinta. Tarjoillaan heti kylmän, punaisen maidon ja pottuvoin kanssa! Väriksi voi laittaa vierelle pari siivua suolakurkkua.



Vähän väriä pintaan.

.-Miika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti