torstai 23. huhtikuuta 2015

Kanaa Kung Pao-ish hengessä

Tulin eilen pesäpalloreeneistä valtavan nälkäisenä ja jääkaapissa odotti ainekset Kung pao kanaa varten – tai ainakin melkein. Erinäisistä ruokablogeista olen lukenut, että tämä ruoka on todella out ja kiinalaisen ruuan ystävät ovat tähän evääseen lopen kyllästyneitä. Sain ensimmäisen kosketukseni suomalais-kiinalaiseen ruokaan noin 27-vuotiaana, joten tämäkin kiinalainen ruoka oli lähestulkoon uusi tuttavuus. Kotona ei kiinalaista ruokaa syöty koskaan joten en sitä oppinut myöskään opiskeluaikana syömään. Muutenkin minulla on ollut kiinalaista ruokaa kohtaan epäluuloja. Ymmärrykseni mukaan kaikki mitä pannulle kiinalaisessa keittiössä laitetaan on kasvanut reilusti nopeammin kuin Kiinan talous viimeiset 20 vuotta.

Menin siis epämukavuusalueelleni ja Kung Pao kana valmistui yllättävän nopeasti. Kanan osat olivat ohutta filettä. Ruoka muodostuu kolmesta eri osa-alueesta. Ensimmäisenä viipaloidaan kanat sormenpaksuisiksi viipaleiksi. Heitetään kulhoon ja sekaan laitetaan pari lorauta soijaa, munanvalkuainen, suolaa, loraus valkoviinietikkaa, kuivattua chiliä ja ruokalusikallinen vehnä- tai maissijauhoa.

Toiseen osioon kuuluu kastike. Kastikkeeseen laitetaan chilikastiketta, itse suosittelen hipsterien käyttämää srirachaa, soijaa, valkoviinietikkaa, tujaus sherryä tai riisiviinaa, ruokalusikallinen jauhoa suurusteeksi, ½ dl kylmää vettä ja ruokalusikallinen sokeria.

Kolmas osio muodostuu palasista ynnä muut. Eli paprika, voi korvata myös tuoreella chilillä, kokonainen sipuli suikaleina,  muutama valkosipulin kynsi ja pala inkivääriä.

Ynnämuut.

Tämän ruoan keskeisin osuus lienee cashew-pähkinät. Ne kannattaa paahtaa uunissa ja seurata tarkasti niiden kypsymistä sillä ne palavat todella herkästi. Kivan makutwistin pähkinöille saa kun ripauttaa pähkinöiden päälle hiukan hunajaa ennen paahtoa.

Cashew-pähkinät paahtuivat hieman liikaa. Apukokki ei voi muistaa kaikkea. 


Ihan alkuun laitetaan pannulle reilusti seesam-öljyä ja heitetään sen jälkeen sekaan paprikat/chilit. pyöräytetään nopeasti ja sen jälkeen lisätään inkivääri ja valkosipuli. Annetaan kypsyä hetki, jonka jälkeen lisätään kanat. Kypsennetään pari minuuttia, että kanat vaihtavat väriä. Sen jälkeen heitetään sekaan sipuli ja kastikeseos. Kypsennetään sen aikaa, että kastike sakeutuu. Ihan loppuvaiheessa laitetaan sekaan paahdetut pähkinät ja pyöräytetään ne ruuan sekaan.

Ääntä kohti!

 Lisukkeena toimii riisinuudelit. Tässäkin kannattaa välttää niitä nuudeleita, joita opiskelijoilla on tapana hamstrata kaapin perukoille loppukuun varalle. Toki nekin tässä toimii, jos tili huutaa tyhjää. Tämä kaikki asetellaan lautaselle kauniisti jos on aikaa ja kuten meidän tapauksessa, rumasti kun on nälkä.

-Miika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti