Tulin eilen pesäpalloreeneistä valtavan nälkäisenä ja
jääkaapissa odotti ainekset Kung pao kanaa varten – tai ainakin melkein.
Erinäisistä ruokablogeista olen lukenut, että tämä ruoka on todella out ja
kiinalaisen ruuan ystävät ovat tähän evääseen lopen kyllästyneitä. Sain
ensimmäisen kosketukseni suomalais-kiinalaiseen ruokaan noin 27-vuotiaana,
joten tämäkin kiinalainen ruoka oli lähestulkoon uusi tuttavuus. Kotona ei
kiinalaista ruokaa syöty koskaan joten en sitä oppinut myöskään opiskeluaikana
syömään. Muutenkin minulla on ollut kiinalaista ruokaa kohtaan epäluuloja.
Ymmärrykseni mukaan kaikki mitä pannulle kiinalaisessa keittiössä laitetaan on
kasvanut reilusti nopeammin kuin Kiinan talous viimeiset 20 vuotta.
Menin siis epämukavuusalueelleni ja Kung Pao kana valmistui
yllättävän nopeasti. Kanan osat olivat ohutta filettä. Ruoka muodostuu kolmesta
eri osa-alueesta. Ensimmäisenä viipaloidaan kanat sormenpaksuisiksi
viipaleiksi. Heitetään kulhoon ja sekaan laitetaan pari lorauta soijaa,
munanvalkuainen, suolaa, loraus valkoviinietikkaa, kuivattua chiliä ja
ruokalusikallinen vehnä- tai maissijauhoa.
Toiseen osioon kuuluu kastike. Kastikkeeseen laitetaan chilikastiketta,
itse suosittelen hipsterien käyttämää srirachaa, soijaa, valkoviinietikkaa,
tujaus sherryä tai riisiviinaa, ruokalusikallinen jauhoa suurusteeksi, ½ dl
kylmää vettä ja ruokalusikallinen sokeria.
Kolmas osio muodostuu palasista ynnä muut. Eli paprika, voi
korvata myös tuoreella chilillä, kokonainen sipuli suikaleina, muutama valkosipulin kynsi ja pala
inkivääriä.
Ynnämuut. |
Tämän ruoan keskeisin osuus lienee cashew-pähkinät. Ne
kannattaa paahtaa uunissa ja seurata tarkasti niiden kypsymistä sillä ne palavat
todella herkästi. Kivan makutwistin pähkinöille saa kun ripauttaa pähkinöiden
päälle hiukan hunajaa ennen paahtoa.
Cashew-pähkinät paahtuivat hieman liikaa. Apukokki ei voi muistaa kaikkea. |
Ihan alkuun laitetaan pannulle reilusti seesam-öljyä ja
heitetään sen jälkeen sekaan paprikat/chilit. pyöräytetään nopeasti ja sen jälkeen
lisätään inkivääri ja valkosipuli. Annetaan kypsyä hetki, jonka jälkeen
lisätään kanat. Kypsennetään pari minuuttia, että kanat vaihtavat väriä. Sen
jälkeen heitetään sekaan sipuli ja kastikeseos. Kypsennetään sen aikaa, että
kastike sakeutuu. Ihan loppuvaiheessa laitetaan sekaan paahdetut pähkinät ja
pyöräytetään ne ruuan sekaan.
Ääntä kohti! |
-Miika
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti